پرسش و پاسخ پزشکی: سرمازدگی انگشتان دست
سوال: کوهنوردی 28 ساله هستم که تقریبا مدتهاست کوهنوردی میکنم. من در تاریخ 24 آذر در یک صعود زمستانه و سرد وقتی که روی قله رسیدم بعد از حدود 10 دقیقه احساس سرمای شدیدی در انگشتان دست راستم کردم. بلافاصله یک دستکش دیگر پوشیدم و قله را به سمت پایین ترک کردم. از آن تاریخ تا امروز در دست راستم سرما احساس میکنم و دمای انگشتان دست راست و چپم به طور مشهودی با هم فرق میکنن. اما به جز همان روز صعود که دستم رو گرم کردم دیگه اقدام درمانی خاصی انجام ندادم. الان در دستم مشکل حرکتی ندارم فقط دمای انگشتانم پایین هست و امروز یعنی 13 دی چند بار دستم رو در آب حدود 40 درجه قرار دادم که خوب احساس سوزن سوزن شدن و کمی بی حسی در دستم داشتم.
سوال اینکه آیا ممکنه این مشکل جدی تر بشه؟ و چه کاری میتونم برای درمان انجام بدم؟
انجمن پزشکی کوهستان ایران: سرمازدگی و یخزدگی انگشتان از مشکلات شایع ورزش کوهنوردی در فصل زمستان است. متاسفانه بی توجهی به پوشاک مناسب و بسیاری عوامل دیگر می تواند عامل بروز این مشکل گردد.
در صورت سرمازدگی و یخ زدگی عضوی از بدن متاسفانه سیستم عصبی خودکار سمپاتیک و تنظیم دمای اندام محیطی فوق دچار اختلال می شود. و این عارضه می تواند مدتها اندام سرما زده فرد را در مواجهه با هوای سرد دچار اختلال و اشکال کند. از جمله عوارض آن احساس سرمای شدید در هوای سرد و در برخورد دوباره با سرماست و این مشکل می تواند تا سالها ادامه داشته باشد و احتمال سرمازدگی مجدد و یخ زدگی فرد را بهمراه داشته باشد. بهمین خاطر چنین افرادی در برنامه های کوهنوردی و در مواجهه با سرما باید احتیاط بیشتر کنند.
البته این مشکل در سال اول بسیار شدید تر است و گذر یک فصل گرما علائم فوق را کاهش می دهد پس برای حداقل یک فصل سرما، بسیار باید احتیاط کرد. در برنامه های کوهنوردی می توانید از پوشاک مناسب و حرفه ای تر استفاده کنید و مواجهه با سرما را برای عضو سرما زده به حداقل رسانید.
سرمازدگی فوق صورتی که همراه با تاول در روز های اول نبوده باشد از نوع درجه یک بوده و جای نگرانی خاصی نیست ولی برای دفعات بعد می تواند بسیار خطرناک باشد.
در حال حاضر نیاز به اقدام درمانی خاصی نیست، داروی خاصی نیاز ندارد و فقط می بایست در برنامه های بعدی مراقبت بیشتری از دستهای خود بنمایید.
می توانید از کتاب" سرمازدگی یا یخزدگی اندامها " تالیف اینجانب استفاده نمایید (آنرا می توانید از کتاب فروشی های کوهنوردی تهیه کنید) و یا با انجمن پزشکی کوهستان ایران 22633819 تماس بگیرید(دکتر حمید مساعدیان).
:: موضوعات مرتبط:
اسیب ها و درمان،
،